Sunday, 28 July 2013

"HIDANGAN RESEPI DI MALAYSIA"


NASI LEMAK

Nasi lemak merupakan makanan tradisi bagi Melayu kegemaran bagi orang Malaysia. Ianya juga boleh di temui di SingapuraIndonesia danBrunei. Nasi Lemak dapat ditemui di semua bahagian Malaysia dan juga Singapura. Di Indonesia, nasi lemak lazimnya ditemui di pesisir timurSumatera, terutama di Riau, Jambi dan Sumatera Utara. Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa, bagi menambah rasa lemaknya. Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa nasi lemak dimasak bagi menambahkan aromanya





ROTI CANAI

Roti canai atau roti jenis leper yang berbentuk bulat ini, merupakan satu makanan kegemaran di Malaysia. Ia dimakan sebagai makanan pagi, tengahari, petang, dan malam. Sering kali dimakan bersama dengan teh tarik, atau teh ais.Biasanya dihidangkan dengan kuah dal atau parpu atau kari dengansambal ikan bilis.




NASI GORENG

Nasi goreng, secara literal bermaksud " nasi goreng "di malaysia , boleh merujuk semata-mata untuk nasi goreng sebelum dimasak, hidangan termasuk kacau goreng beras dalam jumlah yang kecil minyak masak atau marjerin , biasanya rempah ratus dengan Kicap manis (kicap manis),bawang merah , bawang putih , asam jawa dan cili dan disertakan dengan bahan-bahan lain, terutamanya telur , ayam dan udang . Terdapat juga satu lagi jenis nasi goreng yang dibuat dengan ikan masin (ikan kering masin) yang juga popular di seluruh malaysia.









No comments:

Post a Comment